Picolit on DOCG mari Colli Oriental del Friulis ja DOC Collios. Marja nimi tuleneb itaaliakeelsest sõnast piccolo, ehk väike. Jah, Picoliti marjad on pisikesed, pretensioonikad, altid haigustele ja nende saagikus on üsna tagasihoidlik. Seetõttu on ka Picoliti toodang väike ning veini hind kõrge, kuid mari on sellest hoolimata populaarne juba keskajast saadik.
Veini valmistatakse passito meetodil. Marjad korjatakse oktoobri keskel, kuivatakse värkse õhu käes, et kontsentreerida suhkru sisaldust enne marjade pressimist ja vinifikatsiooni. Mõnikord kasutatakse Picoliti marju segudes teiste valgete viinamarjasortidega, kuid enam leiab Picolit kasutust siiski ühe-viinamarjasordi dessertveini tootmisel. Või kas ongi õige seda dessertveiniks nimetada. Picoliti veinid on magusad, kuid siiski mitte liiga magusad. Lõhnas tagasihoidlik, aimatava lillelisusega, maitses mitte ülearu mahlakas ja rikkalik, pigem elegantse ja kuiva lõpuga.
Sama marja tuntakse ka nime all Balafan, Peccoleto, Ranful Weiss, Wisellertraube Weiss ja Uva del Friuli.