lm – küllap on veinihuvilised, eriti Itaalia veinimaailmast huvitatud isikud, neid initsiaale kohanud. Selle sissetöötatud kaubamärgi taga on saapamaa tuntuim veinikriitik Luca Maroni (nagu meie Kalev Kesküla), kes sõna otseses mõttes vaid veinile ja veinitootjatele elab.
Nii 1986. aastal majanduse eriala lõpetanud mees enda kohta väidab ja ega see kahtlusi tekitagi, võttes arvesse enam kui 20 aasta jooksul ilmunud hulgaliselt önoloogia valdkonnale pühendatud artikleid, raamatuid, katalooge, telesaateid, lisaks igal aastal novembris Roomas toimuv SENSOFWINE. Kõige selle taga seisab lm.
Kohtusin järjekordsel Vinitalyl Itaalia veiniguruga silmast silma esmakordselt ja pean tunnistama, et pisut kõhnavõitu härrasmees, kes oma vanuse kohta veidi vanem välja näeb, jätab esmapilgul pigem külmalt kalkuleeriva majandusinimese mulje. Ent olles kuulnud sõna vino Luca justkui süttib: silmad muutuvad põlevateks söetükkideks, käed hakkavad tegema lendutõusmisliigutusi ja juttu jätkub kauemaks. Tema itaaliakeelne tekst veini iseloomust on ülimalt väljendusrikas ning kaasahaarav.
Allakirjutanu intervjueerimas Luca Maroni’t. Foto Aare Karolin.
Luca Maroni on välja töötanud ka teadusliku metoodika kuidas veine hinnata. Lühidalt on selle sisuks 3 põhilist organoleptilist parameetrit, millele ta degusteerides toetub: tekstuur, tasakaal maitses ja veini terviklikkus/puhtus. Viimase kahe parameetri selgituseks veel niipalju, et L. Maroni järgi ei tohiks puhta tasakaalustatud veini maitse kunagi viidata väljastpoolt viinamarja tulnud maitsetele nagu näiteks sulfiidid, laktoos, puit vms. Kõik parameetrid on hindamisel teineteisest sõltumatud, iga osakaal lõplikus punktisummas niisiis 33,33%. Ideaalset veini pole ilmselt olemas, mistõttu maksimum punktiskoor kriitikult on 99, mis saadakse tehtega
IP MAX 99 = consistenza 33 + equilibrio 33 + integrità 33
ehk eesti keeles
IP MAX 99 = tekstuur 33 + tasakaalustatus 33 + terviklikkus 33.
Küsimusele, kuidas Luca Maroni seekordset Vinitalyt iseloomustab, teatas ta veendunult: „Oli ka aeg, et siin tööd tehtaks. Aastaid on Vinitaly olnud kui šõuruum ja vitriin selleks, et näidata oma olemasolu. Majanduslik olukord on teinud oma korrektiivid ning Verona messil on väljas tugevad ja head tootjad.“
Veiniguru andis meile ka õrna lubaduse 2011. aastal Tallinna väisata ja meie veiniekspertidele maitsmisakadeemia korraldada. Loodame siis, et leiame vajalikud toetajad ning ressursid taolise Grande Evento con Luca tarvis. Sobiks ju see hariv ning elamuslik ettevõtmine kenasti kultuuripealinna.