Austraalia veinimeister on patenteerinud veinist vääveldioksiidi eemaldamise meetodi, mida kasutatakse vahetult enne veini tarvitamist.
James Pennington lääne Austraaliast Rivendell Wines’ist patenteeris selle aasta algupoole oma PEWA (Preservative Elimination in Wine At consumption – Säilitusainete Eemaldamine Veinist Tarbimisel) süsteemi.
Süsteem sisaldab hoovaga plastikust sulgurit, mis asetatakse äsjaavatud pudeli suuudmele. Kui hooba tõstetakse ja lahti seejärel lastakse, vabaneb väike kogus vesinikülihapendit. Vesinikperoksiid neutraliseerib sulfitid ning korgi võib seejärel eemaldada.
Penningtoni sõnul on vein seejärel täielikult väävlivaba.
Vääveldioksiidi kasutatakse sageli veinivalmistamisel ning paljud veinivalmistajad lisavad kuni 250 ppm (osakest miljoni ühiku kohta) veinipudelisse, et ära hoida veini oksüdatsiooni ja vääraid maitseid.
Mõnel juhul võib vääveldioksiid ometigi lõhnata vägagi ebameeldivalt ning suurtes kogustes esile kutsuda tõsiseid astma-atakke. 2003 aasta novembris pidi supermarketikett Lidl müügilt ära võtma seeria Austraalia Cabernet-Shiraz’d, kust leiti suurtes kogustes SO2-te – mõnel juhul kuni 17 korda lubatust enam.
allikas: DecanterNews