Hommikul kell kaheksa algavatel maitsmistel hinnati veine järgnevate kategooriate kaupa: Barolo (2012 annata ja 2010 Riserva), Barbaresco (2013 annata ja 2011 Riserva) ning Roero (2013 annata ja 2012 Riserva).
Kõik maitsmised toimusid „poolpimedalt”, st teada oli tootmispiirkond, kuid tootjate nimed avalikustati alles iga päev peale maitsmisi. Allakirjutanule oli see kolmas aasta jutti ennast proovile panna ning võib öelda, et mingid rajajooned ja arusaamised Barolo, Barbaresco ja Roero eri alade veinide stiilist hakkavad selginema.
Saab tõesti kinnitada, et väga laia lauaga lüües erinevad Barolos nt La Morra ja Monforte d’Alba veinid üksteisest diametraalselt – kui esimesed on kesktäidlased kuni kerged ning ülimalt aromaatsed, siis viimaseid iseloomustab jõuline ja raskepärane struktuur, mis tõotab ennast avada alles peale aastaid toimunud pudelis küpsemist.
Loomulikult ei olnud võimalik sügavuti igal hommikul 80–100 veini analüüsida, kuid laias laastus said hinnagud ikkagi paika – nagu VINE puhul tavaline, siis 5-punkti skaalas.
VINE lemmikud
Kuna allakirjutanu osales nö „siidikäppade” maitsmisel, siis kajastavad VINE lemmikud paraku vaid seda valikut (ca 400 veini). Kurjad keeled räägivad, et paremad veinid jäid sinna teise, tough guy’de jakku.
Barolo
2012. aasta vesisele talvele ja kevadele järgnes kuum suvi, mis sai leevendust varaste septembrivihmadega. Saagikoristus ei olnud nii varane, kui 2011 ning pikka küpsemist armastavad sordid (st Nebbiolo) said selleks võimaluse.
Seekordsed VINE eelistused jagunesid peaaegu võrdselt kolme kommuuni veinide vahel: Castiglione Falletto, La Morra ja Monforte d’Alba
Enim punkte said Abbona Anna Maria ja Renato Ratti (4,5) veinid, esile võiks tuua veel Ettore Germano, Michele Chiarlo ja Batasiolo (4,0) veine.
Üldiselt võiks öelda, et Barolo Riserva jäi võrreldes tava-barologa nõrgaks (ilmselt olles nö surnud faasis), positiivselt tõusid esile Verdunos tehtud veinid (Pelassa, 4,0 ja Castello di Verduno, 4,5) ning mitme kommuuni vein Agricola Gian Piero Marrone’lt (4,5).
Barbaresco
2013 aasta oli mõnevõrra erinev 2012. aastakäigust, kuna kogu vegetatsiooniperiood hilines kahe nädala võrra madalate temperatuuride tõttu. Seetõttu vajasid marjad võimalikult pikka küpsemisperioodi – kehvema ekspositsiooniga mäekülgedel kasvanud marjadest tehtud veinid jäi mõnel juhul pisut õhukeseks ja taimseks, samuti kohati liigselt robustselt tanniinseks.
Mõned lemmikud: Cascina Morassino di Bianco Roberto, Bricco Grilli (mõlemad 4,5), Alessandro Rivetto, Ceretto, Socré, Albino Rocca, Pietro Rinaldi, Orlando Abrigo, Ada Nada (kõik 4,0).
Barbaresco Riserva puhul meeldejäävaimad Sassi San Cristoforo ja Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Gresy (mõlemad 4,0)
Roero
… oli meeldiv üllataja – siinsetelt liivapinnastelt pärinevad tava-Roerodest olid parimad Malvirà ja Cascina Val del Prete (mõlemad 4,0) ning riserva’dest Monchiero Carbone ja Demarie (4,0). Barolo ja Barbaresco väikevend hakkab suureks kasvama.
Mitte ainult raske töö
Nagu igal aastal, oli VINE-l lisaks viis päeva kestnud degustatsioonidele võimalus külastada ka mitmeid siinseid tootjaid. Selle aasta valikusse sattusid järgnevad veinimajad.
Pelissero
Suurepärased Barbarescod, mis kannavad Piemonte-keelseid nimesid nagu Nubiola, Vanotu ja Tulin. Samuti märkimisväärsed Barbera d’Albad.
Bera
Jällegi väga tugev Barbaresco ja Barbera (nii Asti kui ka Alba) tootja, kuid suurima elamuse jätsid siinsed vahuveinid.
Walter Bera valmistab nii klassikalisel meetodil Alta Langa DOCG vahuveini kui ka allakirjutanu suureks üllatuseks tõelise kurioosumina Asti DOCG traditsioonilisel viisil tehtud mullijooki.
Oddero
Uskumatu valik imelisi Barolosid – sealhulgas Vignarionda, Bussia, Brunate, Villero ja Rocche di Castiglione.
G.D. Vajra
Legendaarne veinitootja, kes praegusel ajal Aldo Vajra eestvedamisel ning kolme perelapse Giuseppe, Francesca ja Isidoro (saluti per loro!) tõhusal kaasabil valmistab hõrkusid Barolosid (Bricco delle Viole ja Ravera). Samuti sai siin mekkida vägagi põnevat suhteliselt haruldasest Freisa marjast tehtud veini Langhe DOC „Kyè”.
Cantina Terre del Barolo
Hea näide sellest, et suurtootja võib tõelise pühendumise korral valmistada väga korralikke Barolosid.
Lisainfot Albeisa ja Nebbiolo Prima kohta saab siit: http://www.albeisa.it/