Aastaid unustuses olnud, kuid praegu kõrgelt hinnatud Nerello Mascalese on hilisküpsev tume viinamari Etna vulkaani jalamilt, mida kasvatatakse traditsiooniliselt põõsaks lõigatuna (bush-training). Elegantselt kasvukoha iseloomu peegeldavast veinimarjast saab puuviljase ja kergelt rohuse ning mineraalse karakteriga noobleid keelekasteid, mida sageli võrreldakse Piemonte ja Burgundia hõrkude veinidega. Viinamari on saanud oma nime Etna vulkaani ja ranniku vahelise Mascali tasandiku järgi. Vanimad istikud arvatakse pärinevat 19. sajandi lõpu Phylloxera-eelsest ajast. Segatakse peamiselt Nerello Cappuccioʼga.
Varieeruva iseloomuga vulkaaniline pinnas võimaldab suhteliselt suurtel kõrgustel (kuni 1000 m) valmistada elegantseid pinot-noir’ilikke veine, millel puudub Sitsiilia veinidele sageli omane raskus ja alkohoolsus. Nerello Mascalese on peamine mari ka Etna DOC naabruses asuvas Faro DOC piirkonnas. Lisaks punaveinile tehakse meeldivat ja kerget rosato’t.
Lisaks kahele mainitud DOC alale kasutatakse mitmel pool seguveinides koos Nero d’Avola’ga, samuti leidub teda Mandri-Itaalias Calabrias. DNA uuringute põhjal on sel suure tõenäosusega sugulussidemeid nii Sangiovese kui ka Carricante marjaga.