Tunne oma sommeljeed – Heiko Hiller
Heikot tuntakse tegelikult niisama ka. Pärast vinoteegi Negossiant kaasvedaja Urvo Ugandi pöördumist stabiilsema elu juurde aastapäevad tagasi on Heiko õlgadel olnud kogu Negossiandi majapidamine.
Heikot tuntakse tegelikult niisama ka. Pärast vinoteegi Negossiant kaasvedaja Urvo Ugandi pöördumist stabiilsema elu juurde aastapäevad tagasi on Heiko õlgadel olnud kogu Negossiandi majapidamine.
10. oktoober 2009 oli see märgilise tähendusega päev, kui talgulised korjasid kokku Otepää ja Rõngu vahel asuva, Jaak Eensalu kodukoha Annemäe talu viinamarjasaagi. Jälle leidis kinnitust vana ütlus, mis soovitab kõigepealt Nuustakul ära käia – ei ole mul varem õnnestunud viinamarjasaagi koristamisel osaleda, käsi sai valgeks tehtud Nuustaku lähistel.
Eestimaisel veinisõbral pole juba aastaid olnud põhjust kurta, et poelettidelt ja vinoteekidest midagi mõistlikku valida poleks – selle eest hoolitsevad ligikaudu 60 erinevat maaletoojat, et sortiment oleks võimalikult mitmekesine. Kuid nagu teada, seal kus on, sinna antakse juurde – seepärast pole ime, et meie maaletooja-maastikule on tekkinud jällegi uus ja huvitav importöör nimega Casa Gusto.
Jaak Eensalu jätkab kirjutist Eesti viinamarjakasvatusest ning tutvustab sorte, mille viljelemine võiks olla perspektiivikas siinsetes ilmastikutingimustes, kus talvised väga madalad temperatuurid ja kevadised ootamatud öökülmad ning liigväike päikeseliste päevade arv sunnib hoolega valima kasvatatavaid sorte.
Tšiili viinamarjaistandustes on üsna tavaline vaatepilt, kus viinamarjaistikute vahel õitsevad lopsakad lilled, sibavad ringi hanekarjad ja taamal ratsutab paar härrat, pontà ?od seljad, laiaäärne kübar peas ning hoiavad istandusel silma peal.
Seekord leian riiulilt kaks täiesti erinevat Chenin Blanc’i. Esimene esindab Loire’i oru klassikat ja teise näol on tegemist Uue-Maailma veinimeistrite konstrueeritud rahvajoogiga. Mõlemad tootjad teevad Chenin Blanc’ist nii vahuveini, kuiva kui magusat märjukest. Mina eelistan seda keskmist stiili veini.