Tere, austatud VINE lugejad. Pidasin oma kohuseks seda täpsustada, et saaksite olla kindlad, et tegu ei ole Arvutimaailmaga. Kirjutan küll siin arvutikasutajaile, aga sellistele, kellel on huvi oma veinikeldris korda hoida. Internetis tuhlamine annab aimu, et on olemas üsna mitu erinevat keldrihaldusrakendust.
Kaks aastat tagasi avas meilgi tuntud veinitootja Castellare Maremmas uue mõisa uksed. Tegu on Toscana esimese veinimõisaga, mille puhul on põhjust rääkida moodsast arhitektuurist. VINE käis kaemas –– kas on see pelk turismimagnet või on arhitektuuriilmas tähelepanu pälvinud mõisas midagi enamat.
Selleks, et mõista Itaalia veine, tuleks leppida tõsiasjaga, et niipalju kui on Itaalias veinitootjaid –– Itaalias on neid ligi 150 000 –– samapalju on ka erinevaid stiile. Seega on väljend „tüüpiline Chianti” väär, sest igal veinivalmistajal on oma stiil ja maitse.
Aastaid on grapa olnud jook, mida mitteitaallased on püüdnud vältida. Kui päris aus olla, siis püüdsid seda vältida ka itaallased ise. Muidugi, alati on küsimus, mida keegi tahab? Ei olnud see noobel moejook, ei maitsenud ta eriti hästi, purju aga tegi ja tegelikult sobis hästi ka sellesse soojade suvede ja jahedate talvedega Vahemeremaa kliimasse.
Tänavu Eesti parimaks sommeljeeks kuulutatud Kristjan Markii peab oma edu võtmeks tugevat meeskonda ning positiivset sisekonkurentsi. Kristjanile esitas küsimusi Ene Hälinen.