Tanel Eigi: Consorzio della Vino Nobile di Montepulciano koduleheküljelt võib lugeda, et consorzio hindab võrdselt 2001. ja 2003. aastakäiku. Isiklikult tundub mulle, et 2001 on ilmselgelt parem ja omab pikemat arengupotentsiaali. Milline on Sinu arvamus?
Alberto Brini: Ma olen Sinuga nõus. 2001 oli parem aasta, kuid consorzio annab aastakäigule hinnangu vahetult pärast saagikoristust. Veini küpsemise käigus võivad paljud asjad muutuda. 2003. aasta oli hea, kuid mitte nii hea kui 2001, mis on rohkem tüüpiline“ ja säilitamiseks sobilikum.
TE: Kuidas Sa võrdleksid stiili mõttes aastat 2001 võrrelduna 2004. aastaga?
AB: Minu isikliku arvamuse kohaselt on nad üsnagi sarnased, väga tüüpilise Sangiovese iseloomuga. Mõlemad aastakäigud on sobilikud pikemaks hoidmiseks.
TE: Kuidas hindad viimast, 2007. aastakäiku, vaadinäidised tundusid üsnagi paljulubavad?
AB: 2007 on suurepärane aastakäik, meie jaoks parim viimaste aastate jooksul. Kõik marjad olid väga hea kvaliteediga ning andsid külluslikult välja iseloomulikke maitseid. Rosso di Montepulciano on juba väga hea ning samuti ootan imelist Nobile’t, mis on täidlane ja rikkaliku punaste marjade ning lillede lõhna ja maitsega ning erilise lagritsa ja kakao järelmaitsega.
TE: Millised on Sinu ootused selle aasta saagile? Kas külm ja vihmane kevad on mõjutanud eeldatavat saaki?
AB: 2008. aasta tuleb hea, kuid mitte võrreldav eelmise aastaga. Kindlasti saame väiksema saagi. Oma aedade kõrgematest osadest saame väga häid marju, kuid oru madalamates osades põhjustasid vihm ja jahe ilm juunis mõningaid probleeme.
TE: Kas oskaksid välja tuua orgaanilise veinikasvatuse mõningaid eeliseid?
AB: Veinide orgaanilisel moel tootmine on hea keskkonnale, kuna me ei kasuta keemilisi taimekaitsevahendeid, mis võiksid olla ohtlikud nii loodusele kui ka inimeste tervisele – need veinid sisaldavad vähem nt väävliühendeid. Minu isikliku veendumuse kohaselt võime degusteerides tunda ka naturaalsemat ja puhtamat maitset.
TE: Kui palju on Nobile piirkonnas orgaanilise veini tootjaid, oskad mõningaid ka nimetada?
AB: Montepulcianos on kuuldavasti veel üks pisike orgaanilise veini tootja, kuid ma ei oska neid nimetada, sest ma ei leidnud neid viimase veinimessi testingutel. üheks orgaaniliseks tootjaks saab tulevikus Azienda Agricola Romeo, mille omanik on endine consorzio president. Ta on just üle minemas orgaanilisele veinitootmisele.
TE: Kuidas kommenteeriksid mõningaid Nobile tootjaid puudutavaid kahtlustusi, mille sisuks on muudest piirkondadest pärit marjade illegaalne kasutamine Vino Nobile valmistamisel? Kas see juhtum on praeguseks lahendatud ja nende tootjate maine nüüd puhastatud?
AB: Mul on väga kahju nende kahe tootja kohta käivate kahtlustuste pärast. Kuid pean ütlema, et praegusel juhtumil on tegemist tootjatega, kes müüsid oma veini väga odavate hindadega ning nende Nobile pole alati nii hea, kui üks Nobile olema peaks. Seega peaksin olema rahul, kui nad ei saa müüa oma veine, sest arvatakse, et need on väljastpoolt Nobile piirkonda – see teeb turusituatsiooni selgemaks. Igal juhul uurimine jätkub. Juhtum pole veel lahendatud ja see puudutab vaid 2005. aastakäiku.