Seekord tutvustame silmapaistvalt pika staažiga sommeljeed Aivar Vipperit, kes on viimase kümnendi jooksul stabiilselt püsinud Eesti parimate hulgas ning viimaste aastate võistlustel jõudnud ka esikolmikusse.
Alustanud oma karjääri juba 17 aastat tagasi hämarate üheksakümnendate alguses restoranis Gösser, on Aivar hiljem kliente teenindanud ja alates 1999. aastast ka veinivalikul abistanud hotell Palace’s, restoranides Cathedral, Balthasar, Paat ning Nero, olles paaris viimases täitnud ka restorani juhataja kohuseid.
Alustanud oma karjääri juba 17 aastat tagasi hämarate üheksakümnendate alguses restoranis Gösser, on Aivar hiljem kliente teenindanud ja alates 1999. aastast ka veinivalikul abistanud hotell Palace’s, restoranides Cathedral, Balthasar, Paat ning Nero, olles paaris viimases täitnud ka restorani juhataja kohuseid.
Aivari pidurdamatu teadmistejanu viis selleni, et peale 2001. aastal sommeljee tasemel kursuste läbi tegemist otsustas ta 2007. aastal kontrollida lektorite taseme vahepealset paranemist ning peale kursuste kuulamist sooritas uuesti edukalt sommeljee eksami.
Inimlik äpardus?
Serveerisin kliendile Château Mouton Rothschild 1982 hotelli Palace restoranis. Kui arve maksmiseks läks, siis selgus, et klient soovis Mouton Cadet 1992! Kuna olin veini serveerinud korrektselt ehk siis täpsustanud tellimuse ning veini enne avamist ka kliendile esitlenud, siis ei jäänud tal muud üle, kui see kinni maksta. õnneks on olemas krediitkaardid! See võis olla kliendile huvitav kogemus, sest vein maksis 2500 krooni ja 2 pitsat sinna kõrvale 190 krooni.
Kulutatud kingapaarid?
Neid on läinud palju ja läheb veel.
Tagasisaadetud vein?
Kurioosne juhtum: klient tellis Chablis ja eeldas, et tegemist on punase veiniga. Vahetasin selle ümber Burgundia Pinot Noir’ vastu.
Uskumatult korralik odav vein?
Spier Chenin Blanc 2008, hea ja lihtne joogivein ja hind on samuti mõistlik.
Suured pakid?
Bag in box? Kohustuslik piknikul ja suurte seltskondade puhul grilliõhtul. Peab lihtsalt õige valiku tegema, kuna osad tootjad kipuvad sinna panema vananenud veine (ettevaatust eriti valgete puhul!). Samas igati käepärane ning klaastaara pärast pole ka vaja muretseda
Unustamatu veinielamus?
Roda II vertikaaldegustatsioon, proovisime 2003, 2002, 2001, 2000 ja 1999 aastakäike, ainulaadne kogemus, et mõista tipptootja veini potentsiaali (Roda on kuulus Rioja veinitootja – toimetus).
Kohustuslik riiulitäide?
Hea Å¡ampanja peab seal alati olema!
Peaaegu alati sobiv toiduvein ehk hästi toidusõbralik vein?
Loomulikult on selleks Austria Grüner Veltliner, väga mitmekülgne ja huvitav, toiduga igati sobilik.
Sinu keldriaare?
Château Kirwan 1993! Hea teenindusega rahule jäänud kliendi kingitus ajast, mil töötasin restoranis Cathedral.
Unelmate veiniretk?
Loodan Californiasse minna ning seal ringi vaadata, usun et see oleks midagi tõeliselt meeldejäävat ;).
Siiani on parim olnud mu enda poolt kokku pandud veinireis Itaaliasse. Külastasime selliseid tootjaid nagu Fontanafredda, Ceretto, Tommasi, Livon, Garofoli ja Lionello Marchesi.