Värskes ajakirja Nature online väljaandes 22.12.2014 ilmunud artiklis1 uurisid Scripps Research uurimisinstituudi teadlased Sajish Matthew ja Paul Schimmel põhjalikult veinis leiduva komponendi resveratrooli toimet elusorganismidele.
Resveratrooli positiivsest toimest tervisele on räägitud juba aastakümneid, kuid tegelik toimemehhanism oli ebaselge. Selline ebaselgus andis alati võimaluse kahelda ja välja naerda kõik kõrgelennulised väited, mille kohaselt nimetatud aine omab eluiga pikendavat, vähivastast, suhkrutõbe pidurdavat ja südametegevust parendavat toimet.
Värske uuring andis teadusliku kinnituse kõigile neile toimetele. Mingit imeväge sellega seotud siiski ei ole. Organismi moodustavad rakud, mille tegevuse ja ehituse aluseks on valgud, mida rakud sünteesivad. Tihti on teatud valkudel – ensüümidel väga selge ja spetsiifiline toime, mis aitab näiteks raku tegevust korraldada. Üheks selliseks on rakkudes toimiv stressi tasakaalustav ensüüm türosüül-tRNA süntetaas.
Uurijate huvi äratas asjaolu, et mainitud ensüümi ruumiline ülesehitus on väga sarnane resveratrooli molekulile. Sarnase ülesehitusega molekulid on organismis tihti suutelised esile kutsuma sarnase toime. Uurijad võtsid endale eesmärgiks välja selgitada, kuidas täpselt stressivastane ensüüm ja resveratrool toimivad, et saada selgust, kas resveratrool on suuteline toimima ensüümi aseainena.
Selguse saamiseks võeti seetõttu uurimise alla rakkudes leiduvad aktiivsed molekulid, millele on antud lühendnimed p53, AMPK ja SIRT6. Neist p53 on kõige aktiivsem kasvajate arengu pidurdaja, AMPK mõjutab rakke viisil, mis tõstavad nende vastupidavust stressile ja elujõudu. SIRT6 on aga molekul, mis suudab vähendada glükoosi koguseid diabeetikute veres. Katsed hiirtega näitasid selgelt, et resveratrooli tarbimisel satub see ühend rakkudesse, mis reaktsioonina toodavad täiendava koguse kõiki mainitud aktiivseid molekule, mistõttu nende molekulide kogus veres kasvab ja nende mõju avaldub seeläbi kogu organismile .
Teaduslik tõestus on sellega olemas! Resveratrool on reaalselt suuteline mõjutama organismi kõigi mainitud probleemide lahendamisel. Pokaal veini päevas on seega tõesti tervisele kasulik!
Mõistagi leidub resveratrooli ka mittealkohoolsetes versioonides. Alustame viinamarjadega või eukalüptiga, aga ärgem unustagem ka maapähkleid, mooruspuu vilju või liiliaid.
1 http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature14028.htmlvt ka http://theconversation.com/the-compound-behind-all-those-stories-about-red-wine-being-good-for-you-35291