Meininger’i trükitööstuse 15-s rahvusvaheline kange alkoholi hindamine ehk ISW 2018 võistlus on nn „kange alkoholi klubi“ kohumispaik. See on nagu perekond, kes ei kohtu just liiga tihti – üks kord aastas tulevad eksperdid kokku, et hinnata midagi, mis võiks rõõmustada meie südant ja maitsemeeli nii täna kui ka aastate pärast. Hindajateks on erinevate destilleerijate juures tegutsevad eksperdid ja joogikirjutajad. Need on inimesed, kes hindavad jookide juures aroomi- ja maitsetäiust. Nad teavad, kuidas joogid sünnivad ja oskavad oodata ning valmis olla üllatusteks.
Üks kord aastas kesksuvel, just siis, kui Eestimaal paljud puhkavad Jaanipäeva väsimust ja magamatust välja, algab Saksamaal Neustadt an der Weinstrasse nimelises väikelinnas kange alkoholi võistlus.
Mida see tähendab – mingi padujoomine?
Ei!
Hindajad ei joo neid jooke, vaid see on pigem üks pikk ja kurnav „sülitamise võistlus“, kus jooke alla ei neelata, kõik sülitatakse välja. Kui neid manustada, siis vist lõunat ei näeks. Veinidega on veidi lihtsam, need ei imendu nii kergelt läbi limaskesta kui kange alkohol. Kangete jookide hindajad teavad, mida nad teevad. Nad hindavad joogis olevat väärtust samas hoidudes kahjustamast oma tervist.
Sel aastal oli välja pandud 900 kanget napsu, mida paari päeva jooksul hindas 60 eksperti tervest maailmast eesmärgiga välja selgitada erinevates kategooriates just need parimad. Need, mis saaksid pudelile „Silver“, „Gold“ või „Grand Gold“ medali. Hindamine toimus pimemaitsmisena 100 punkti skaalas, kus punkte antakse välimusele, aroomile ja maitsele, kuid mitte ainult. Hinnatakse aroomi erinevaid oodatud nüansse, maitse kooskõla, suutunnetust, erinevaid maitseid. Igas žüriis oli laua taga 5–8 liiget, neid juhatas konkreetse laua president –kõrgema klassi ekspert. Tihti on selles rollis ülikooli professor või alkoholi tootmises kaua töötanud ekspert. President oli see, kes hoidis korda ja vaatas, et poleks hindamise käigus mingit liigset loba. President lauas tegi nii hindamise tulemustest kokkuvõtteid kui ka hindas samaväärselt teiste žüriiliikmetega klaasidesse valatavat alkoholi. President hindas esimesena joogi kõlblikkust ja alles seejärel said teised selle laua hindajad asuda antud kange joogiga tegelema. Kui kõik olid oma hinnangud paberil teinud, siis vahel arutleti, millega võis tegemist olla. See juhtus tavaliselt siis, kui jook millegi poolest eristus teistest oma plusside või miinustega.
Kui hinnatav jook sai žüriiliikmetelt skoori 5 punktise kõikumisega, siis peeti seda väga heaks koostööks. Kui žüriiliikmete hinnangud erinesid teineteisest 10 punkti ja enam, siis arutleti juba rohkem selle üle, mis põhjustas sellise suure punktivahe? Tundus, et kuskil on mingi viga või vääriti mõistmine! Vahel väga harva jooke hinnates on erinevus žüriiliikmete hinnangutes ühe-punktiline ja veel harvem juhtub, et kõik hindajad annavad joogile täpselt samad punktid. See on pigem erand.
Hindajad tegelevad jookidega, andes neid hinnates oma parima, kuid samal ajal igal võistlusel hinnatakse ka hindajaid.
Kuidas see käib? Igal järgmisel päeval saavad kohtunikud eelmise päeva ülevaate, kus on kirjas kuidas paiknes „sinu” hinnang teistega võrreldes. Kui kõik antud hinded on ühes servas, siis järgmine kord seda hindajat enam ei kutsuta!
Selle aasta tulemused olid:
15 Grand Gold
162 Gold
122 Silver
medalit
Eraldi tuuakse välja parim kange alkoholi tootja ehk „Aasta Parim Destilleerija (Distiller of the Year 2018)“. Sel aastal pälvis selle tiitli Distilleria Sibona Itaaliast, kes sai 1 Grand Gold, 8 Gold ja 5 Silver medalit.
Aasta kange jook 2018 oli „Matusalem Gran Reserva 23“ (tootja Schlumberger, Meckenheim). Parim viski 2018 – India Single Malt Whiskey „Paul John Peated – Peated Select Cask“ (tootja Bremer Spirituosen Contor, Bremen). Parim teraviljatooteks aastal 2018 valiti „Der Kleine Lord N ° 04“, tootjaks Distillery Ehringhausen, Werne.
Üheks kiiremini arenevaks ja ühe enam populaarsust võitvaks trendijoogiks on viimase aasta jooksul olnud Gin. Sel aastal osales võistluses 120 erinevat Gin’i, milledest osutusid parimaks kaks toodet: „Gin 1 & 9 40 °“, tootjaks Pages Vedrenne, France („Gin of the year 2018 international“) ja „Windspiel Premium Dry Gin“, tootjaks Windspiel Manufaktur, Daun („Gin of the year 2018 national“).
MUNDUS VINI’t ja selle kange võistlust ISW peetakse üheks hinnatumaks ja paremini organiseeritud joogivõistluseks maailmas.
Saksa korrektsus, nii laitmatu asjaajamine kui ka peenhäälestusega kohtunike valik on see, mida pakutakse maailmale.
[…] Avaldatud Vine 13.10.2018Erinevatel jookidel maailmas on omad hindamise võistlused, kus tuuakse välja parimad ja suuremat äramärkimist väärivad ning eriti naudingut pakkuvad joogid. Kindlasti korraldatakse neid peamiselt just turunduse eesmärgil – selleks, et joogitootjad saaksid pudelile enne müüki lisada medali, mis on võistlustel teenitud. Tulemusena tõuseb joogi tuntus ja usaldusväärsus selle suhtes – olenemata, kas on tegemist piimatoodete, limonaadi, mahla või alkoholiga. ISW võistlustel hinnatakse vaid kanget alkoholi. […]