Ühe lihtsamini arusaadava mõttemudelina hakkas esmalt levima süsinikuneutraalsuse oma. See ei ole küll täiuslik kestliku arengu või tootmise mudel, kuid reklaamikampaaniate jaoks oli see igati piisav.

Aastatuhande vahetuse paiku hakati maailma miljonilinnades üha enam rääkima toodete süsinikujalajäljest ja selle kompenseerimisest. Isegi Tallinna tänavaäärseid reklaamiplakateid kaunistasid ühe jalgrattaveini hiidreklaamid, mis kuulutasid selle veini süsinikuneutraalseks.
Mulle jäi küll veidi arusaamatuks, kas selle veini arutult suurte reklaamiplakatite valmistamise kulud olid samuti nulljalajälje arvutustesse kaasatud või mitte. Aga nuriseda polnud lõpuks ju millegi üle, reklaamifirmad teenisid raha, Tallinna linn ja riik said oma osa ning mis kõige olulisem, maailma uudsed ideed said suurejooneliselt ka Tallinna suguse pärapõrgu elanike teadvusse toimetatud.

Uus-Meremaa näide

Maailmas on kestliku veinikasvatuse üheks pikimaks ja edukaimaks programmiks olnud Uus-Meremaa oma. Sellele pandi alus juba 1995. a. Alusepanijaks olid veinikasvatajad, kelle eestvõttel loodi Sustainable Winegrowing New Zealand, mille loojad panid aluse ühtsetele reeglitele, mida nii veinikavatajad kui ka -valmistajad pidid järgima.


Kõvema häälega hakati seda programmi tutvustama umbes kümme aastat hiljem, kui teatav osa veinivalmistajaid oli sellega juba liitunud. Kui mu mälu mind ei peta, oli eesmärgiks juba 2015. aastaks kogu Uus-Meremaa vein kasvatada ja valmistada jätkusuutlikult.
Sellised plaanid on küll toredad välja hüüda, kuid kuulusid tollal täiesti selgelt utopismi valdkonda.
Reaalsus on oma korrektiivid teinud ja programmi 30. aastapäevaks on kestlikud 96% Uus-Meremaa veiniaedadest ja 90% veinitoodangust. See on tegelikult ootamatult hea tulemus, mille kordamine mujal maailmas on üpris ebatõenäoline, kuid püüdlused selles suunas on igati teretulnud.

Sitsiilia näide

Värsked ideed ja head turundusvõtted ei kasva puu otsas. Neid on alati tulus laenata mõne eduka käest.
Sitsiilia veinitootjaid koondava Sicilia DOC kutsel külastasin kohalikule kestlikule veinikasvatusele ja -valmistamisele  keskendunud mittetulundusühingu SOStain Sicilia aastakonverentsi, et lähemalt tutvuda jätkusuutliku tootmise üllatava mitmetahulisusega.

SOStain Sicilia

Võimaldamaks tootjatel oma toodangu jätkusuutlikust hinnata ja atesteerida asutasid veinitootjaid ühendav Sicilia DOC ja ja veiniturundust edendav Assovini Sicilia mittetulundusühingu SOStain Sicilia põhieesmärgiga edendada ja levitada kestliku tegutsemise paremaid eeskujusid.
Tegevusega on seotud Sitsiilia erinevad ülikoolid ning organisatsiooni juhtimine toimub teadus- ja organisatsioonikomiteede koostöös.

Eesmärgid

SOStain Sicilia on kehtestanud mitmeid miinimumnõudeid, mida peab nende poolt sertifitseeritud veini valmistades järgima.
– Veinikasvatuse veekulu – paljud veiniaiad asuvad mereäärsetel uhteliiva tasandikel, kus suvise kuiva perioodi vältel on vaja taimi kasta.
– Süsinikujalajälg – kasvatamisel neelduva CO2 ja valmistamisel eralduva CO2 vahe.
– Pudelite kaal (alla 550 g) ja päritolu – eelistatult Sitsiilias valmistatud kergekaalulised (460 g) pudelid kohapealse klaasiringlusega kogutud toorainest.
– Loodusliku mitmekesisuse kaitse – floora ja fauna säilimine nii maal kui ka meres (üle 15 ha suuruste alade valdajad säilitavad vähemalt 5% pinnast looduslikuna).
– Ühiskondlik ja majanduslik areng – kaasnevad mõjud peavad olema positiivsed.
– Energiasäästlikus – tootmine mõistliku energiakuluga (alla 0,7 kWh/l)
– Kaasnevad tervisemõjud – kasvatamise ja tootmise käigus kasutatavate kemikaalide hulga minimeerimine, herbitsiidide vältimine.
– Taaskasutus – veiniaedade harimisel kasutatakse ainult taaskasutatavaid või biolagunevaid abivahendeid.
– Aruandluse ja infovahetuse läbipaistvus.
– Vaid kohaliku toorme kasutamine – kõik viinamarjad (toorveinid) peavad olema kohalikud.

Positiivsed näited

Kogu konverentsi eesmärgiks oli esile tuua kõikvõimalikke positiivseid näited sellest, kuidas SOStain Sicilia areneb ja teeb mitmekülgset ja edasiviivat koostööd erinevate kohalike tootjatega (video).
Erilist tähelepanu vääris kohaliku pudelitehase koostöö Sitsiilia klaasiringlusega, mille käigus on välja töötatud väga kerge ja kohalikku päritolu esiletõstva kirjega pudelid. Plaanides on pudeleid veelgi optimeerida ja viia nende kaal alla 400 g.
Veinipudelitele korke tarniva suurfirma eesvõttel on käivitatud korkide kogumise programm toitlustussektorist, mis lubab vanade korkide purustamisel saadava puru taaskasutamist täiteainena põrandakattematerjalide tootmisel.
Tutvustati muidugi ka kõrgelennulisemaid kavasid saart ümbritsevate merealade loodusliku mitmekesisuse tagamiseks ning ka kainemaid kokkuvõtteid programmi majanduslikust mõjust saare majandusele.

Mõju tootjale

Kestliku veinivalmistamise esiletõstmine on mõistagi väga oluline neile tootjatele, kes saavad seda ära kasutada firma maine kujundamiseks ja oma toodangu esiletõstmiseks. Eriti välisturgudel aitab see kaasa toodete paremale turupositsioonile.
Sertifitseerimise protsess ise annab tootjatele ligipääsu SOStain Sicilia kasutuses olevale täiendavale oskusteabele, mille abil saab parandada ja optimeerida tootmise ja logistika korraldust ning seeläbi aitab kaasa kulude kokkuhoiule.
Teisalt on selge ka see, et nagu iga muu sertifitseerimine, toob ka SOStain Sicilia liikmelisus kaasa otseseid ja kaudseid lisakulusid (analüüsid, dokumentatsiooni korraldus, lisaetikettide kasutamine jne).

Hetkeseis

SOStain Sicilia liikmeskond on aeglaselt, kuid pidevalt kasvamas. Tegemist on ühega võimalikest tootesertifitseerimise süsteemidest. Selle kõrval eksisteerivad biodünaamilise kasvatuse, orgaanilise kasvatuse ja integreeritud veinivalmistamise sertifitseerimise süsteemid. Need kõik on kokkuvõttes üksteist täiendavad, kuid annavad samas tootjatele vabad käed neile sobivaima valikul.
Liikmeskonna suurema osa moodustavad üle 1300 kohaliku veinikasvataja. Tootjatest saaksid liikmeteks olla kõik Sicilia DOCi kuuluvad 530 veinitootjat, aga peamiselt peaksid asjast olema huvitatud edumeelsema Assovini Sicilia 101 veinimõisa. Reaalne liikmete arv on pidevalt kasvanud ja on hetkel 41, kellest osal on sertifitseerimise protsess veel lõpetamata.
Tuttavaid tootjaid võib igaüks otsida siit.
Sertifitseeritud valmistoodangu pudelitele kantakse toote- ja tootjakeskne QR-koodiga varustatud sertifikaadikleebis.

Tulevik

On selge, et ehtitaalialikult teatraalse nimega SOStain Sicilia liikmeskond aja jooksul kasvab. Kõrvaltvaataja jaoks võib ju selline SOS-suurelisus olla veidi liig, kuid ei tasu unustada, et nende kasutatav lähenemisnurk lubab kõige muu hulgas ka kohaliku ajaloolise taaga seljataha jätta.

Mis muud, kui edu neile!